Nyaraló - Siófok
Tervezés éve
2020
Tervező
Barabás Lajos
Kelemen Stella
Tarcsi László
Jenei Nikolett
Leírás

A földszinten a közösségi tereken kívül (nappali, étkező konyha) 3 hálószoba ,fürdőszoba és WC kerül kialakításra. A lépcső alatti tér kihasználásaként a gépészeti berendezések elhelyezése a fürdőszobához kapcsolódik. Az „L” alakú épületformát négyszöggé egészítve és így szinte minden funkcionális egységhez kapcsolódva alakul ki egy jelentős méretű fedett terasz. Az emeleten a közlekedő helyiség jelentős tárolási kapacitást old meg és a jelentől üvegfelülettel nyíló loggia miatt tágas, világos érzetet kelt. Ezen a szinten további két hálószoba és fürdőszoba van jelen.

Az épület telken belüli elhelyezkedését egy tágas, intenzíven kialakított kerttel és gépkocsi beállóval kialakított előkert határozza meg, mely a tömbben alkalmazkodik korábbi telepítésekhez. Az autópálya védőtávolsága a másik, a telepítést meghatározó tényező. Ilyen módon a hosszanti kiterjedésű épület a szintén hosszanti telek szinte súlypontjába kerülhetett, egyensúlyban kihasználva az őt körülvevő, így egyformán használati szempontból értékessé vált elő-, oldal-, és hátsókerteket.

Az épület egy jól meghatározható hossztengelyre fűződik mind a földszinti mind az emeleti szinteken. Ez a tengely teszi lehetővé a funkciók folyamatos vizuális kommunikációját, az átláthatóságokat, a transzparenciát. Erre próbál ráerősíteni a tengely végpontjában felszakadó nappali tér, mely kétszintessé válva teszi lehetővé az emeleten a tengely folytonosságát, de ott már másik síkban. Így az átláthatóság a vizuális kapcsolatok vertikális értelemben is megjelennek.

A funkció, és tömegkapcsolatok egymásba fonódásának eredményeképpen az „L” alaprajzi elrendezésű földszint ellenére két egymáshoz simuló hosszanti tömegkapcsolat jön létre mely magassági értelemben differenciálódik egymástól. A teraszlefedés folytatásaként simul az épület szobablokkjára az alacsonyabb tetőszerkezet, amely aztán anyaghasználatában terjed át a kétszintes tömeg frontjára.

Az épület jellemzően a fehér vakolt felülettel és fafelülettel jelenik meg, melyeket semleges átkötésekkel szürke fémlemez egészít ki.