Lakóépület - Debrecen, Töhötöm utca
Tervezés éve
2017
Építés éve
2019
Tervező
Barabás Lajos
Nagy Dénes
Tarcsi László
Kelemen Stella
Czirják Róbert
Leírás

A megbízás tárgyát a telken elhelyezendő lakóépület képezi. A család (2 felnőtt ás 3 gyerek) együttélését szolgáló 2 szintes lakóépület a nappali funkciókon kívül a földszinten 1, az emeleten további 3 szobát tartalmaz. Megrendelői igény volt továbbá az emeleten elhelyezni kívánt vendégszoba, mely az épület többi helyiségével együtt és attól függetlenül is működhet.

Jellemző térszervezés egy hossztengelyre fűzött funkciósor, mely a nappali galériás másfél szintes tömegében teljesedik ki. Így a helyiségek nagy része nyugati és déli tájolású.

Az épület tömegformálását determinálta a beépítésre szánt terület határa. A hosszanti tömeget egyszerű félnyeregtető fedi, mely a főfunkciók határán különválik.  Fontos tervezési szempont volt a terek nagy üvegfeleületekkel történő megvilágítása, és főleg a közös-nappali funkciók egyben tartása. Ezeket a célokat szolgálják a nappali végében elhelyezett dolgozó-olvasó galéria illetve a nappalit átszelő könnyed híd. Ezek az építészeti elemek által izgalmas belső közlekedési rendszer jöhetett létre.