Lakóépület - Debrecen, Hangyás utca
Tervezés éve
2017
Tervező
Barabás Lajos
Nagy Dénes
Tarcsi László
Kovács Niki
Kelemen Stella
Czirják Róbert
Leírás

A feladat egy minden igényt kielégítő egylakásos családi lakóépület tervezése, mely alkalmas 2 generáció együttélését szolgálni. A telek hosszanti – keskeny kiterjedésű, ÉNY-DK irányultságú. Szabályos téglalap kiterjedésű telek. Az utcán jelenleg nincs szilárd burkolatú úttest.

Az épület az utcafront felé zártabb, intimebb arccal fordul, míg a nyugati oldalkert irányában megnyílik. Itt a jelentősebb üvegfelületek mind a földszinten, mind az emeleten teraszra nyílnak, mely kapcsolatot teremt a külső térrel és jelentős szerepet játszik a napvédelemben is. Jellemzően ebben az irányban tájoltak az épület főbb funkciói (nappali, étkező, konyha, szobák, fürdőszobák). A tömeg igyekszik letisztult, steril maradni melyre a lapostető is ráerősít. Szintén ezen irányelvekmentén szerveződik a külső és belső tér összhangja, párbeszéde.