Konténerbölcsőde - Józsa
Tervezés éve
2019
Tervező
Barabás Lajos
Czirják Róbert
Tarcsi László
Kelemen Stella
Jenei Nikolett
Leírás

A tervezett bölcsődeigény kielégítésére rövid időn belül és gazdaságos megoldásként szolgál a konténeregységekből kialakított épület. A végleges bölcsőde megépüléséig és használatba vételéig működik majd. Ezt követően a konténereket elszállítva és újra rendszerbe állítva más helyen látja el feladatát.

Az általános iskola és az óvoda megközelítése egyaránt a Gönczy Pál utcáról lehetséges. Ezen a kapcsolódási vonalon történik a parkolás és az épületek gyalogos feltárása. Jelenleg az iskolakezdés és iskolazárás alkalmával egyidejűleg felgyülemlett parkolóigényt ez a terület nem tudja kielégíteni. Az általános iskola játszóudvara az északi területen lévő füves, sík terület, de leginkább a keleti oldalon kialakított parkosított játszóudvar. Az óvoda játszóudvara a Gönczy Pál és a Szilegyházi utcák sarkától a Szilegyházi utca felé húzódó terület. A sarok irányából ritkább fásítású, játszóteret rejtő terület a Szilegyházi utcán haladva egyre sűrűbb fás-cserjés területté alakul.

A konténerbölcsőde telken belüli helyének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne zavarja sem az iskola, sem az óvoda jelenlegi működését, illetve teret hagyjon a végleges bölcsőde számára. Ezek alapján az iskolától északra lévő füves területre esett választás, a megközelítése azonban a Szilegyházi utca felől történik. Így a feltáró útvonal és a telepített bölcsőde közé ékelődik a sűrű fás-cserjés terület, ami a végleges bölcsőde egyik lehetséges helyszíne lehet.

Mindkét utca szilárd burkolatú úttal és szakaszonként nyílt vízelvezető árokkal rendelkezik.

A terület megnyitása a Szilegyházi úti utcafronti kerítés egy szakaszának bontása (15,08 m) után kialakított személybejárati és motoros mozgatású gépkocsi forgalmi kapun keresztül történik. Ezeket a kapukat a bölcsőde teljes üzem idejében nyitva tartják. A jelenleg meglévő belső kerítés szolgáltatja majd a bölcsődések biztonságát. Ezen kerítés egy szakaszának bontásával (9,46 m) alakítandó ki a belső személyforgalmi és gépkocsiforgalmi kapu. A személyforgalmi kapu akadálymentes kialakítású, melynek zárszerkezete 1,2 m magasságban elhelyezett ráfordító-zár. A gépkocsi forgalom számára kialakított tolókapu motoros kialakítású és oszlopra helyezett kaputelefon kontakttal kapcsolódik a bölcsőde épületéhez.

A tervezett létesítmény 4 db nevelési-gondozási egységből álló létesítmény, egységenként 2-2 csoportszobával, így összesen 8 csoportszoba létesül. Csoportszobánként 12 gyermek nevelését – gondozását végzik. A bölcsőde összesen 96 gyermeklétszámmal működik. A nevelési-gondozási egységek egy központ középfolyosóra kerültek felfűzésre, melyre még épületblokként kapcsolódik egy gazdasági-konyhaegység, illetve egy iroda-szociális blokk. A dolgozók a déli oldalon lévő főbejáraton érkeznek, míg a gyermekek szüleikkel a saját nevelési-gondozási egységük felől. Az érkezést követően a bölcsőde szigorú technológiai funkciórendszerén érik el a gyermekek a saját csoportszobájukat. Minden nevelési-gondozási egységhez kapcsolódik egy kültéri játszóterasz. A nevelési-gondozási egységből egyet - esetünkben az 1. számút - akadálymentes  használatra alkalmasnak alakítottunk ki.

 A gazdasági blokkban kerül elhelyezésre a főzőkonyha és a kiszolgálóhelyiségek (mosoda, vasaló helyiség, stb…). A szintén a kozponti közlekedőre fűzött iroda- és dolgozói szociális blokk tartalmazza az intézmény dolgozói számára kialakított helyiségeket. Ebben a szekcióban kerülnek elhelyezésre az irodák, öltözők, étkezőkonyhák és gépészeti terek. A dolgozói létszám 30 fő.

A bölcsőde kialakításánál elsődleges tervezési szempont, hogy földszintes épülettömegként lehet kialakítani. A funkcionális rendszere könnyen összeegyeztethető a konténerek adta rendszerelvű multiplikációval. Ebből adódik a hálós alaprajzi rendszer, mely az épület tömegét is determinálta. A tervezési koncepció egyik irányelve volt tehát, hogy ezeket a hálós rendszereket úgy csoportosítsuk blokkokra, illetve úgy alakítsuk ki a játszóteraszként funkcionáló köztes tereket, hogy azok arányos ritmust mutassanak. Ez a törekvés azért is fontos mert a konténerek azonos magasságuk révén a függőleges tagolhatóság nem lehetséges. A függőleges értelemben vett tagolódást csupán a teraszokon kialakított a konténer tömege fölé emelt acélkeret biztosítja, melyre a napvédelem érdekében háromszög napvitorlák feszülnek.

A konténeregységekből álló épülettől szerkezetileg teljesen független „pergolarandszer”, egy acélváz, mely a játszóudvarok fölötti színes napvitorla árnyékolást hordja. Ez a acélváz fordul le a konténereket szegélyező 2,5 m széles gyalogos sávok szélén a nyugati és keleti oldalon. A vonalmenti design-fal acélszerkezete a bölcsőde előtti akácerdőre reagálva, az által inspirálva „ág szerű” struktúrát vesz fel, melyre színes, átlátszó napvitorlák kerülnek. A design-fal egyben védelmet, lehatárolást kölcsönöz, másrészt homlokzatképző szerepet lát el és a csontszínű felületekre játékos színes árnyékot vetít.